Aktuális Akció

Olajcsere akció
CASTROL olajjal
akciós áron !

BKK

Origó közlekedés

Látogatók

mod_vvisit_counterMa30
mod_vvisit_counterTegnap136
mod_vvisit_counterA héten295
mod_vvisit_counterA hónapban1684
mod_vvisit_counterÖsszesen473455
Motorolaj
 Mit kell tudni a motorolajokról?

A motorolajok az úgynevezett bázisolaj mellett különféle adalékokból is állnak (utóbbiak rendszerint valamilyen speciális feladatot látnak el, mint habzás-, korróziógátlás). A bázisolaj lehet ásványi, szintetikus, valamint rész- vagy félszintetikus. Az ásványi alapú motorolajok finomított kőolajból és a hozzáadott adalékokból állnak.

A szintetikus motorolajok kevesebb adalékot tartalmaznak viszont úgy gyártották őket, olyan mesterséges anyagokat tartalmaznak, amit az ásványolaj nem tartalmaz, emiatt nagyobb a vegyi, mechanikai és hőmérsékleti stabilitásuk. Persze ezért drágábbak is!
 

  A motorolaj mint kenőanyag fontos a gépjármű súrlódó felületeinek kenésében. Az egyik legfontosabb tulajdonsága a motorolajoknak a viszkozitás.

Ez gyakorlatilag a folyékonyságát jellemzi. Ahhoz, hogy a motor alkatrészeinek kenése megfelelő legyen, megfelelő vastagságú olajfilm-réteg kialakulása szükséges, ez pedig főleg a motorolaj viszkozitásától függ. A folyadékok (így a motorolajok) viszkozitása azonban erősen hőmérsékletfüggő.
 A kenőolaj viszkozitása a folyadékrétegek egymáson való elcsúszásánál fellépő súrlódás mértéke. Ez a jellemző a hőmérséklet függvényében jelentősen változik. Alacsony hőmérsékleten megdermednek viszkozitásuk túlzottan megnő), a hőmérséklet növekedésével a viszkozitás fokozatosan  csökken, végül az olaj hígfolyóssá válik. A motorolajok viszkozitási osztályokba történő besorolását a SAE (Society of Automotive Engineers, USA) J 300 szabvány határozza meg.

Emiatt a változó fizikai tulajdonságok miatt nagyon fontos, hogy mindenki a  lakóhelyének földrajzi adottságából adódó hőmérsékletnek és évszaknak megfelelő viszkozitású motorolajat használjon gépjárművébe.
 
 A viszkozitási osztályok ismeretében értelmezhetők a folyási tulajdonságok, azaz mely termékek az egyfokozatúak és melyek a többfokozatúak. Az egyfokozatúak egyetlen adott viszkozitás osztály előírásait teljesítik. A többfokozatúak pedig egyidejűleg garantálják a hideg- és a meleg tulajdonságokra előírt követelmények teljesülését. A többfokozatúak között beszélhetünk szűk (pl. 20W-20) és tág viszkozitás határú (pl. 5W-50) termékekről. A motorolajok viszkozitási jellemzői az alapolajok és a dermedéspont-csökkentő illetve viszkozitás módosító adalékok függvénye.

Hidegoldali SAE 10W viszkozitás általában rész-szintetikus, míg a SAE 5W, SAE 0W fokozatok kizárólag szintetikus alapolaj felhasználásával valósíthatók meg. Minél tágabb  a többfokozatú termék viszkozitási határa (pl. SAE 15W-40  ⇒ 10W-40  ⇒ 5W-50) annál több viszkozitás módosító adalékot tartalmaz a motorolaj.

  Igen, de akkor melyik jelű vagy viszkozitású motorolajat használjam ?

SAE   0W-30 motorolaj:

 Gyors átolajozást biztosít, így kivételes védelemet nyújt a hidegindítások során.
A minimális belső súrlódás hozzájárul a kifogástalan gyorsulási élményhez. 

SAE   5W-30 motorolaj:

 Kiváló üzemanyagtakarékosságot és alacsony hőmérsékleten is gyors átolajozást biztosít a legtöbb új autónál.   Új autókhoz különösen ajánlott.

SAE 10W-40 motorolaj:

Az elsőként bevezetett többfokozatú motorolaj. Jó választás a motorkopás kézbentartására, valamint az olaj oxidálás miatt bekövetkező bomlásának megakadályozására. Megjegyzés: E fokozat használata előtt mindig ellenőrizze a tulajdonosi kézikönyvet, illetve a garanciális követelményeket.

SAE 20W-50 motorolaj:

 Maximális védelmet nyújt a nagy teljesítményű, magas fordulatszámú versenymotorok számára. Kiváló választás magas hőmérséklethez és nehéz rakományhoz, például sivatagi közlekedéshez, illetve utánfutó nagy sebességű, hosszú ideig tartó vontatásához.

SAE 30 motorolaj:
SAE 40 motorolaj:

 Olyan autókhoz és kisteherautókhoz, amelyekhez gyártójuk ajánlja. Nem ajánlott, ha alacsony hőmérsékleten kell indítani a motort. Megjegyzés: Az adott jármű és környezet számára megfelelő viszkozitás megállapításához minden esetben tekintse meg a jármű kézikönyvében található előírásokat.